Selv om Tiltakshåndboka først og fremst er utviklet for fagfolk, er den åpent tilgjengelig for offentligheten. Den kan derfor være en nyttig ressurs også for brukere, foreldre, lærere og andre som ønsker større innsikt i kunnskapsgrunnlaget. Tiltakshåndboka er dermed i tillegg et verktøy for å støtte brukerens rett til informasjon og samvalg (1-3). Dette er i tråd med prinsippene som ligger til grunn for en pasientsentrert helsetjeneste.
Psykisk helse for barn og unge er et felt med mange viktige utfordringer. Hovedformålet med Tiltakshåndboka er å formidle forskning om effekt av tiltak som er relevant for barn og unges psykiske helse. Informasjon om diagnose/tilstand, årsaker til sykdom (etiologi), pasientforløp (prognose) og annen deskriptiv informasjon er derfor kun kort tatt med for hver tilstandsgruppe.
Med tiltak menes behandling og enhver handling som har til hensikt å fremme psykisk helse. Dette kan være ulike former for samtaleterapi og pasientopplæring eller medikamentell behandling. Behandling i denne sammenhengen omfatter også sekundærforebyggende tiltak som har til formål å forebygge tilbakefall.
Tiltakshåndboka er utarbeidet av Regionsenter for barn og unges psykiske helse (Helseregion Øst og Sør) med tilskudd fra Helsedirektoratet. Den ble i første omgang utviklet som en ressurs for spesialisthelsetjenesten og for barn med allerede eksisterende vansker. Nå omfatter håndboka også oppsummert forskning om forebyggende tiltak og tiltak relevant for kommunehelsetjenesten, barnevern og skole selv om hovedtyngden fremdeles er på tiltak som oftest benyttes i spesialisthelsetjenesten. Målet vårt er å utvide innholdet i håndboka med mer forskning om forebyggende og helsefremmende tiltak.
Tiltakshåndboka er i prinsipp et tidsskrift, og alle kapitler har status som vitenskapelige artikler med en unik DOI-referanse. Vi jobber etter beste praksis for kunnskapsoppsummering og etter internasjonale retningslinjer. Tiltakshåndboka omfatter to typer kunnskapsoppsummeringer: tilstandskapitler og tiltakskapitler. Tilstandskapitlene omtaler all oppsummert forskning på effekt av tiltak rettet mot en gruppe barn og unge, f.eks. barn med traumeerfaringer. De gir en fullstendig kunnskapsoppsummering og viser alle systematiske oversikter innen området. Tiltakskapitlene formidler forskning på effekt av tiltak rettet mot barn og unge med ulik problematikk, f.eks. effekt av leketerapi for barn med ulike vansker. Dette er korte kunnskapsoppsummeringer ("rapid reviews"). De går gjennom de samme trinnene som tilstandskapitlene, men inkluderer ikke GRADE-vurderinger. Klinikere og andre som er opptatt av et spesielt tiltak som leketerapi i arbeidet med barn og unge, vil derfor finne forskning om denne behandlingsformen både i tilstandskapitler rettet mot en spesifikk gruppe (f.eks. leketerapi for barn med traumeerfaringer) men også i det mer generelle tiltakskapitlet om leketerapi.
Forfattergruppen består av fagpersoner, forskere eller klinikere med kompetanse innen barn og unges psykiske helse fra ulike institusjoner i Norge. Alle tilstandskapitlene utarbeides av fagforfatterne i samarbeid med fagfolk med erfaring fra arbeid med barn og unge.
Det er en tydelig arbeidsfordeling mellom fagforfatterne og redaksjonen. Fagforfatterne skriver innledende stoff om tilstandene samt om behandlingsformene omtalt i forskningsgrunnlaget. Redaksjonen har ansvaret for å oppsummere og formidle forskningsgrunnlaget som ligger til grunn for hver behandlingsform.
I kvalitetssikring av innholdet benytter vi oss av interne og eksterne fagfeller. Fra 2021 er det krav pm å oppgi interessekonflikter i eget skjema for våre samarbeidspartnere.
(1) Helse- og omsorgsdepartementet. Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). LOV-1999-07-02-63. Tilgjengelig fra: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63
(2) Helse- og omsorgsdepartementet. Lov om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern (psykisk helsevernloven). LOV-1999-07-02-62. Tilgjengelig fra: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-62
(3) Helsedirektoratet. Veileder for poliklinikker i psykisk helsevern for barn og unge [Internett]. Oslo: Helsedirektoratet; 2008 [hentet 16.03.2018]. Tilgjengelig fra: https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/psykisk-helsevern-for-barn-og-unge-veileder-for-poliklinikker