Hopp til hovedinnhold
Logo som leder til forsiden

Kostholdstiltak innebærer veiledning eller intervensjon knyttet til mat og ernæring, med mål om å fremme fysisk og psykisk helse hos barn og unge.

Kostholdstiltak retter seg mot barn og unge som har behov for støtte i utviklingen av sunne og balanserte spisevaner, eller som har utfordringer knyttet til ernæring, appetitt, vektregulering eller spesifikke matvarer. Tiltakene kan omfatte kostholdsveiledning, ernæringsrådgivning, endring av spiseatferd eller tiltak rettet mot familier og omsorgspersoner for å fremme gode måltidsrutiner. Et sunt kosthold er sentralt for barns fysiske utvikling, men også for kognitiv funksjon, følelsesregulering og psykisk helse. Kostholdstiltak brukes både forebyggende og som en del av behandling ved tilstander som for eksempel spiseforstyrrelser, ADHD, overvekt – eller som støtte til nyfødte og spedbarn i etablering av ernæringsrutiner. Tiltakene bør tilpasses individuelt og tilbys av fagpersoner med kompetanse på ernæring, som kliniske ernæringsfysiologer eller annet helsepersonell med relevant opplæring.

Effekt av kostholdstiltak

Kunnskapsgrunnlag og referanseliste

Inkluderte systematiske oversikter.